Menu

wiedzanalepszezycie

Porady zdrowotne,środowisko,przyroda

Herbatki,wywary, ogólnie zdrowie :)

wiedzanalepszezycie

usmiech

herbatka2Herbatki z dodatkami wsadowymi np. malinowym to świetna sprawa a szczególnie podczas zimy bo rozgrzewają nas w chłodne dni. Bardzo dobra jest zielona herbata gdyż pozwala ona oczyścić nasz organizm ze zbędnych toksyn. Najlepiej jest kupować herbatki liściaste bo są mocniejsze i wydajniejsze. Jest ona świetna w procesie odchudzania i bardzo dobra dla naszego zdrowia. Dzięki niej wzrasta przemiana materii a niebezpieczne toksyny są wydalane z organizmu. Powoduje ona także pobudzenie tak jak kawa czyli daje tak zwanego kopa. Hamuje ona rozwój bakterii w naszym organizmie jak i pobudza wydzielenie soków trawiennych. Jest bogata w witaminy i niezbędne minerały. A zawarte w niej składniki zapobiegają niektórym nowotworom. Także zalet jest jak widzimy dużo. Najlepiej pić ją dwa lub trzy razy dziennie. Do herbatki zawsze można coś dodać aby jej smak był lepszy może być to np. jakiś owocowy wsad. Dla osób będących na diecie polecam czerwoną herbatę.

Okład na zmęczone oczy to dobra sprawa gdy spędzamy dużo czasu przed komputerem i chcemy aby trochę odpoczęły wówczas należy torebki po herbacie położyć na zamknięte powieki. Można nawet tak usnąć a nasze oczy doznają ukojenia. Polecam tą metodę dla osób starszych oraz tych które pracują przed monitorem :)

Ważnym przyborem do herbatki jest termos dzięki któremu możemy mieć własną herbatkę uszykowaną na cały dzień ze sobą w każdym miejscu oraz zabrać gdzie tylko chcemy.

Korzyści z picia zielonej herbaty:

-obniża cholesterol

-redukuje ryzyko zachorowania na raka

-wzmacnia szkliwo zębów

-przyspiesza metabolizm

-poprawia wygląd skóry

-oczyszcza organizmu z toksyn

-ochrania przed chorobami serca

-zwalcza nieprzyjemny zapach

-zawiera przeciwutleniacze

-usuwa płytkę nazębną z jamy oraz bakterie z jamy ustnej

Lionka/Limetka

limonka1

Roślinka należąca do rodziny rutowatych, pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej uprawiana w regionach krajach tropikalnych. Bardzo dobra jako dodatek do herbatki ponieważ nadaje jej wspaniałego smaku którym można się delektować, wiele osób stosuje ją jako dodatek do drinków mojito. Zawiera znikome stężenie cukru oraz witaminę C. Jest wspaniała do przyrządzania soków oraz napojów orzeźwiających :) Jej sokiem można smarować nasze ciało ponieważ jej zapach pobudza nasze zmysły a także sprawia że stajemy się młodzi a nasza skóra jest łagodniejsza. Wspaniały dodatek do kuchni dla Pań.

Melisa

melisa

Roślinka to gatunek byliny z rodziny jasnotowatych. Ludowe nazwy:rojownik, pszczelnik, matecznik, starzyszek, cytrynowe ziele. Liść melisy (Melissae folium) – wysuszony liść o zawartości nie mniej niż 1,0% kwasu rozmarynowego. Surowiec posiada zapach przypominający cytrynę. Działa głównie uspokajająco na nasz organizm, powoduje zmniejszenie bezsenności oraz stany lękowe. Pomaga w depresji oraz podczas nerwicy. Powoduje ona zmniejszenie gazów oraz wzdęć wpływa korzystnie na nasz żołądek pomagając przy jego rozstrojach. Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Pomaga podczas menstruacji, zwalnia napięcie obwodów naczynek krwionośnych powodując ich lepszą drożność. Można ją dodawać nawet do inhalacji przy alergii.

Syrop z cebuli na kaszel

 cebula

Najlepszym starym sposobem na pozbycie się kaszlu jest syrop z cebuli. Znany jest on wśród babć. Do zrobienia jego wystarczają tylko dwa składniki cebula i cukier. Należy obrać dwie lub trzy cebule a następnie posiekać je w plasterki włożyć do miski a następnie zasypać cukrem. Miskę przykryj i odstaw aż do momentu gdy puści soki. Następnie odcedź syrop i jest gotowy do podawania. Do spożywania po 1 dużej łyżce rano i wieczorem. Cebula to świetny probiotyk który wzmacnia naszą odporność jednak podczas obierania jej często płaczemy aby temu zapobiec możemy użyć okularów ochronnych dobrą metodą jest zmrożenie jej przed zaczęciem krojenia, można ją odpowiednio przekroić w dłoni ściskając wcześniej ale to już wyższa technika. Cebula dobrze przeczyszcza nasz układ oddechowy co możemy odczuć po drapaniu w nosie świadczy to o tym że posiada ona właściwości bakteriobójcze.

Miksturki/mieszanki

cytrynkaPolecam wam własną wymyśloną przeze mnie mieszankę fajnych składników. Potrzebne składniki to korzeń imbiru, siemienie lniane, miód oraz cytryna. Korzeń imbiru trzemy na tarce i starty imbir wrzucamy do pustego kubka następnie dodajemy dwie łyżki siemienia lnianego po czym wyciskamy całą cytrynę w specjalnej tłoczarce i wlewamy wyciśniętą cytrynę do kubka. Zalewamy nasz kubek gotującą się wodą i dodajemy do niego dwie łyżki miodu. Sporządzoną miksturkę mieszamy. Jest ona bogatym źródłem witaminy C i świetnie pomaga w stanach przeziębienia i grypy. Korzeń imbiru działa rozgrzewająco na nasz organizm oraz pomaga zabijać komórki rakowe. Ale trzeba spróbować aby zobaczyć rezultaty.

Wywar z czosnkiem

czosneczek2

Świetnym specyfikiem jest wywar z czosnku,cytryny i miodu. Zakupujemy trzy ząbki czosnku, dwie cytryny oraz miód pszczeli. Obieramy czosnek i w specjalnym urządzeniu do zgniatania czosnku wkładamy ząbki, które zgniatamy. Zgniatanie powoduje otwarcie błon komórkowych oraz powoduje uwolnienie specjalnego enzymu takiego jak alinaza dzięki czemu powstają związki przeciwdziałające zakrzepom. Zgniecione ząbki czosnku wrzucamy do słoika następnie wciskamy do niego dwie cytryny następnie dodajemy do słoika przegotowanej wody tak aby stanowiła ona ponad połowę naczynia. Do ciepłej wody nie gorącej bo straci swoje właściwości dodajemy kilka dużych łyżek miodu i mieszamy do momentu rozpuszczenia się. Po pewnej chwili zobaczymy że słoik jest już pełny, wówczas należy go szczelnie zamknąć i włożyć w chłodne i ciemne miejsce czyli najlepiej do piwnicy. Po minimum 5 dniach wyjmujemy nasz wywar który jest gotowy do spożywania. Każdego dnia należy spożywać po dwóch łyżkach stołowych po jednej rano i na wieczór. Po kilku miesiącach powinniśmy zobaczyć wzrost odporności.

  Żeń-szeń

e_sze2Świetnym sposobem na pobudzenie naszego organizmu jest korzeń żeń-szenia. Polecam zakup tego korzenia najlepiej w formie startej i jest bardzo cennym składnikiem. Świetnie sprawdza się przy spadku aktywności seksualnej, jako środek pobudzający i powodujący mniejsze zmęczenie organizmu. Jest to także bardzo dobry środek wspomagający odporność naszego organizmu a także leczący niektóre choroby i schorzenia.

Płukanki ziołowe i higiena jamy ustnej

usta

Płukanki ziołowe to świetna metoda poprawiająca kondycję higieny jamy ustnej. Zapobiegają one powstawaniu wewnątrz niej bakterii oraz tworzeniu się aft. Płukanki pozwalają na zapobieganiu namnażaniu się bakterii w jamie ustnej oraz nawet działają korzystnie na szkliwo naszych zębów. Mają one właściwości przeciwzapalne, bakteriobójcze oraz przeciwgrzybiczne mogą zapobiec także krwawieniu naszych dziąseł czyli tzw. paradontozie. Dzięki nim możemy pozbyć się różnego typu owrzodzeń a nawet próchnicy zębów. Poprawiają one także nasz oddech dzięki czujemy lepszy dyskomfort. Ziołami które najczęściej używamy do płukanek naszej jamy ustnej są pokrzywa,szałwia, rozmaryn czy rumianek.

Domowa płukanka z szałwii:

szawia1Szałwia lekarska jest stosowana powszechnie jak środek łagodzący stany zapalne dróg oddechowych oraz jamy ustnej. Pomaga przy bólach zębów, krwawieniu oraz infekcjach grzybicznych. Jest polecana w przypadku bólu gardła, chrypki bądź przeziębieniach. Suszone liście szałwii należy zalać wrzątkiem oraz przecedzić np. przez sitko. Napar odstawić aby ochłonął a następnie płukać nią naszą jamę ustną 3 razy dziennie.

Pokrzywa

Pokrzywa jest bogata w cynk, krzem, wapń, magnez, garbniki i flawonoidy witaminy C, K, B2, mangan oraz wiele innych pierwiastków i mikroelementów niezbędnych do życia. Najlepsza jest pokrzywa zerwana z pola. Po zerwaniu należy ją pozostawić np. na oknie w celu osuszenia a następnie można wsypać ją do kubka i zalać wrzątkiem. Bardzo dobrze ona oczyszcza nasz organizm z zalegających toksyn a także wspomaga jego lepszą pracę. Posiada ona właściwości lecznicze. Jest ona dobra na odgrzybienie naszego organizmu. Można ją stosować także na rany. Kiedyś usuwaną nią jad węża. Pokrzywa pomaga leczyć wypryski, katar sienny oraz łagodzić ból. Działa także pozytywnie na stawy i ich zapalenia. Bardzo dobrą formą są okłady z pokrzywy. Zawiera ona bardzo dużo żelaza i innych mikroelementów. Posiada karotenoidy oraz duże pokłady witaminy C. Oczyszcza ona naszą krew, hamuje ona szkodniki blokujące przemianę materii. Stosowana w przypadku krwawienia wszelkiego rodzaju: krwawieniach miesiączkowych,jelit nosa czy żołądka. Stosowana jest także w miażdżycy naczyń krwionośnych. Jest ona środkiem wzmacniającym przy zmęczeniu lub wyczerpaniu fizycznym. Dobrze sprawdza się podczas bólu głowy, przemęczenia a także spadku odporności oraz częstych infekcjach. Łagodzi ona objawy kataru siennego ponieważ łagodzi ona objawy alergiczne. Można ją jeść lub żuć Skuteczność pokrzywy jest tak duża że obniża dawki przeciwzapalnych leków niesteroidowych. Działa ona leczniczo na układ kostny naszego organizmu. Pomaga w leczeniu pleśniawek jamy ustnej oraz angin. Można ją także stosować w formie szamponu do włosów wówczas leczy ona łupież, wzmacnia cebulki naszych włosów a także zapobiega wypadaniu włosów. Można ją także stosować przy wypryskach lub trądziku bezpośrednio na skórę. Chroni ona nas przed wirusami oraz zmianami nowotworowymi. Najlepsze są ekstrakty z pokrzyw oraz nieprzetworzone liście pokrzywy. W ekstrakcie należy przyjąć minimum 300 mg świeżych nieprzetworzonych liści.pokrzywa2

Zastosowanie:

-działanie przeciwzapalne

-choroby układu krążenia krwi

-choroby układu pokarmowego

-choroby wątroby i dróg żółciowych

-obrzęki

-zapalenia stawów

-działanie oczyszczające i regenerujące

-działanie przeciwalergiczne

-łagodzenie chorób skórnych

-podczas krwawienia np. miesiączki u kobiet

-zwiększa przemianę materii

- w chorobach krwi i krążenia tzw. niedokrwistości

-przy nieprawidłowym funkcjonowaniu nerek, kamienicy moczowej i skazie moczanowej

Rumianek

rumianek

 Rumianek to roślina jednoroczna bardzo pomocna i posiadająca bardzo ładny zapach oraz smak. Zawiera on duże ilości olejku eterycznego bogatego w związki lecznicze. W skład olejku wchodzi α-bisabolol. Surowiec zawiera także flawonoidy, śluz, cholinę, sole mineralne. Najczęściej jest on stosowany jako środek działający przeciwzapalnie i przeciwskurczowo naszego układu pokarmowego. Posiada on właściwości antyalergiczne. Działa łagodząco i przeciwzapalnie na stany zapalne skóry oraz wewnętrznie jako środek usuwający owrzodzenia układu pokarmowego. Jest on stosowany w nieżycie żołądka i jelit a także pobudza pracę układu pokarmowego. Stosuje się go zewnętrznie na owrzodzenia i grzybicę organizmu.

Czystek

czystek

Jest to zioło pochodzące z Turcji. Najczęściej kupowane w formie ciętej suszonej. Dzięki niemu wzrasta nasza odporność organizmu przez co czujemy się lepiej. Dzięki spożywaniu czystka hamujemy rozwój stanów zapalnych. Oczyszcza on nasz organizm z toksyn oraz działa przeciwrakowo. Stosowany w niwelowaniu alergii, grzybów organizmu a także do usuwania trądziku. Jego działanie powoduje usuwanie łupieżu a także odmłodzenie naszej skóry. Idealny podczas przeziębienia i nie tylko działa przeciwmiażdżycowo lecząc niedokrwistości naszych narządów. Zmniejsza poziom cholesterolu we krwi zapobiegając niedokrwistości serca. Pomaga w rzuceniu palenia oraz niweluje jego skutki. Świetnie sprawdza się podczas inhalacji udrażniając górne drogi oddechowe. Przyspiesza gojenie się ran, redukuje zapach potu i nie można go przedawkować. Polecam jego również przy płukankach jamy ustnej ponieważ usuwa bakterie z jamy ustnej a także potrafi zlikwidować pojawiające się afty.

Rozmaryn lekarski

rozmaryn1Roślina z rodziny jasnowatych, pochodząca z południowej Europy oraz obszarów nadmorskich. Rośliny te uprawiane są ze względu na dużą zawartość olejków eterycznych. Wykorzystywane są jako przyprawy oraz w lecznictwie. Roztwory z rumianku są wykorzystywane do odmładzania cery.

Roślina lecznicza: zawiera olejki cyneol, pinen, cymen, borneol oraz kwas rozmarynowy. Posiada działanie odkażające oraz wzmacniające naszą pamięć. Dodany do kąpieli pomaga w bólach mięśniowych, stanach reumatycznych oraz zaburzeniach układu odpornościowego. Stosowany w kamienicy żółciowej, osłabieniu jak i zwiększeniu sprawności fizycznej i psychicznej. Bywa stosowany jako środek powodujący gojenie się ran po zabiegach chirurgicznych. Dodawany do kąpieli pobudza krążenie krwi.

Inhalacje

woda2

olejek_herbaciany2

Inhalacje są to świetne zabiegi poprawiające wydolność naszego organizmu, działają korzystnie na nasz układ oddechowy i odpornościowy. Aby je wykonać należy zagotować wodę dodać do niej olejku eterycznego lub ziół leczniczych a następnie pochylić się nad miską. Głowę należy nakryć ręcznikiem a napar należy wdychać nosem a wypuszczać buzią. Kurację należy wykonywać minimum 15 minut. Ja czasem dodaję soli himalajskiej ale w małych ilościach aby nie podrażnić śluzówki nosa lub aby nie zaszkodziła. Inhalacje pozwalają pozbyć się kataru oraz udrażniają drogi oddechowe. Dlatego polecane są podczas przeziębienia lub bólu gardła. Podczas bólu gardła możemy ogrzać wnętrze błony jamy ustnej co złagodzi trochę dolegliwości. Najlepiej do inhalacji jest zastosować olejek herbaciany gdyż najlepiej się sprawdza w udrożnieniu dróg oddechowych. Niektórzy sami robią taki oto olejek pozyskując go z kory drzew.

Grzyb leczniczy Huba

 Huba_brzoza1

 Są to świetne grzyby które posiadają ukrytą moc leczniczą i niesamowite właściwości. Lecz są to rzadko spotykane okazy i nie wszędzie rosną dlatego trzeba się czasem trochę naszukać no i oczywiście znać na tym. Ale to już wyższy poziom lecznictwa bo żaden lekarz o nich nie mówi a nawet nie znają dobrze ich właściwości. Grzyby nie tylko powinny nam się kojarzyć źle. Rosną one na korze drzew są ich różne odmiany a kto wie czy nie można by ich samemu wychodowywać ale trzeba się na tym znać ja jeszcze nie posiadam tej wiedzy więc je zakupuję gotowe starte i gotuję w garnku min 30 min po czym nadają się do użytku. O ich pochodzeniu przypomniała mi moja babcia która choruje na płuca. Huby posiadają enzymy umożliwiające chemiczny rozkład celulozy i ligniny. Mogą one nawet leczyć raka albo znacznie zmniejszyć ryzyko powstawania tej choroby. Posiadają one właściwości bakteriobójcze oraz potrafią zabijać wirusy jednak muszą one rosnąć na zdrowej korze drzewa. Trzeba jednak pamiętać że aby je znaleźć trzeba trafić w sezon czyli najlepiej w październiku lub listopadzie.

Skrzyp polny

skrzyp_polny

 

Roślina występująca w Europie posiadająca wiele fajnych właściwości. Dostarcza on organizmowi niezbędne mikroelementy i składniki. Jest bogaty w witaminy które usprawniają pracę naszego organizmu a mianowicie w witaminę B stosowany także przy stanach zapalnych ale najlepszym wykorzystaniem jest budowa paznokci, działa regenerująco na skórę oraz nasze włosy. Stosowany w szamponach ponieważ łagodzi skórę głowy co wywołuje jej lepsze dotlenienie. Działa kojąco na rany a nawet może być wykorzystywany do przykładanie na miejsca zranione powodując szybsze gojenie się. Świetnie nawilża skórę powodując jej odmłodzenie ponieważ regeneruje tkankę.

Jest zaliczany także do afrodyzjaków gdyż odmładza naszą skórę i powoduje że wyglądamy młodziej a nawet zapobiega trochę starzeniu się skóry.

Lawenda

lawenda1Jest to roślina wykorzystywana w przemyśle farmaceutycznym oraz kosmetycznym i nie tylko. Ale ja polecam wam ją zasadzić sobie na parapecie w domku. Łagodzi ona wszelkiego typu przeziębienia i wzmacnia nasz układ odporności. Łagodzi ona ból i działa przeciwzapalnie. Stosowana do użytku wewnętrznego, można zaparzyć sobie z niej herbatkę a także do użytku zewnętrznego. Działa uspokajająco na nasz organizm. Ja polecam wywary z niej stosować na skórę na miejsca chorobowe. Powoduje zwalczenie różnego typu wykwitów skórnych. Można zrobić z niej szampon gdyż bardzo dobrze poprawia kondycję naszej skóry głowy odżywiając cebulki.

 Czarny bez

czarny_bezDzika roślinka lekarska wykorzystywana jako pożytek w metodach leczniczych, kosmetyce oraz jako ozdoba. Spożywanie nieprzetworzonych lub niedojrzałych owoców może skutkować zatruciem. Ma zastosowanie moczopędne,wykrztuśne, odtruwające, podnoszące temperaturę ciała oraz przeciw przeziębieniowe ponieważ zawiera duże pokłady witaminy C która pozwala zwalczyć infekcje. Obniża on stężenie trójglicerydów we krwi. Jest także wspaniałym przeciwutleniaczem. Bardzo dobrze sprawdza się przy naparach gdyż udrożnia górne drogi oddechowe i eliminuje wszelkiego typu zarazki potrafi też leczyć nieżyt nosa. Można go stosować przy bólach głowy, biegunkach czy nerwobólach. Można nim robić płukanki jamy ustnej. Zwiększa przemianę materii organizmu i działa odtruwająco na nasz organizm można nim także przemywać oczy gdy nasze spojówki są zmęczone. Wyciągi z bzu mają także działanie przeciwbólowe oraz mogą działać dobrze na ludzkie nerwy. Jego sok jest stosowany w leczeniu przeziębień więc można go dodawać do wieczornej herbatki. Posiada on jeszcze wiele innych zastosowań choćby takich jak można nim farbować brwi lub rzęsy.

Chrzan

chrzan1Korzenie tego specyfiku są wykorzystywane jak przyprawa a także jako roślina lecznicza. Jest on dobry w smaku i stosuje się go przy bólach mięśniowych pleców i w pasie, przy przeziębieniach, wrzodach czy zapaleniu korzonków. Podczas kosztowania w nosie odczuwamy pieczenie działa korzystnie na układ odpornościowy organizmu gdyż eliminuje wirusy. Stosowany jako środek staropolski w każdym domu do niedzielnego obiadu razem z buraczkami. Poprawia samopoczucie więc jest często zakupowany w sklepach gdyż jest dobrym dodatkiem przy rodzinnym obiedzie. Ale by lepiej smakował polecam zmieszać go z buraczkami lub musztardą.

Rosół staropolski

 ros_staropolski

Rosół staropolski to świetna potrawa która sprawdza się podczas niedzielnego obiadu jako pierwsze danie. Posiada właściwości lecznicze a odpowiednio przyrządzony jest świetny w smaku a nasze babcie robią go najlepiej. Szybszą metodą jest kupienie kostki rosołowej lecz to nie oddaje takiego smaku jak prawdziwy rosół lepiej zrobić go dłużej ale za to można delektować się świetnym smakiem oraz zapachem unoszącym się w naszej kuchni który przyciągnie każdego gościa :). Warto dodać do niego trochę pietruszki a także startej marchewki oraz flaczki. Jest to świetny poczęstunek który rozpływa się w ustach, sprawia że czujemy się lepiej. Działa także świetnie na kaca gdyż uzupełnia wartości odżywcze naszego organizmu. Dodaje nam także siły gdy czujemy się zmęczeni. Tylko odpowiednio przyprawiony nadaje się do spożywania więc nie zapomnijmy dodać do niego koperku.

Należy pamiętać że każde warzywo przed spożyciem należy dokładnie obmyć aby pozbyć się znajdujących się na nim zarazków i wolnych zarodków. Można zamrażać warzywa i owoce lecz ja tego nie polecam gdyż tracą one swoje właściwości odżywcze oraz psuje to ich smak.

Buraczki

buraczki

To świetny dodatek do niedzielnego obiadu dzięki temu nasz obiad staje się smaczniejszy a my czujemy się lepiej. Najlepsze są buraczki starte na tarce więc lepiej robić je samemu to dodaje świetnej konsystencji dzięki czemu nasz obiad jest bogatszy. Cukier który występuje w buraczkach powoduje że starczają na dłuższy czas czyli jest substancją konserwującą. Zapobiega powstawaniu chorób rakotwórczych jest dobrym dodatkiem do kuchni. Często my także robimy się czerwoni jak buraczki w niezręcznych sytuacjach a w szczególności jak się wstydzimy.

Marchew

marchewJest to dobre warzywo które jest bogate w różnego typu witaminki oraz mikroelementy. Najlepiej smakuje wygotowana i starta na tarce aby wzbogacić smak można do niej dodać groszek. Posiada ona duże zasoby beta-karotenu który powoduje że nasza opalenizna staje się intensywniejsza. Dzięki niej stajemy się młodsi oraz nasz organizm posiada więcej właściwości organicznych. Chroni ona nasze komórki przed rozwojem chorób nowotworowych, spowalnia starzenie się komórek. Chroni nasze serca przed zawałami oraz obniża poziom cholesterolu. Poprawia wygląd naszej skóry zapobiega powstawaniu zmarszczek, trądziku oraz przebarwieniom. Witamina zawarta w tym warzywie wzmacnia regenerację naszego organizmu. Wspomaga gojenie się ran oraz działa dobrze na wzrok. Świetnie sprawdza się podczas diety oraz gdy jesteśmy chorzy. Można ją wygotować razem z ryżem dzięki temu nada to nam lepszego smaku.

Kalafior

kalafior1

Jest to roślina jednoroczna należąca do rodziny kapustowatych. Zwiera ono bardzo duże pokłady witamin takich jak witaminy: K, C , B1 , B2 , B6. Aby urozmaicić nasz obiad należy dodać jakieś warzywo aby danie było pełnowartościowe. Aby kalafior był smaczniejszy i pozbyć się z niego niepotrzebnych substancji najlepiej jest go wygotować z mlekiem. Częste spożywanie zapewnia mniejsze ryzyko powstawania chorób. Spowalnia on powstawanie guzów nowotworowych. Działa korzystnie na nasze krążenie krwi. Posiada właściwości przeciwzapalne. Usprawnia on pracę naszego mózgu gdyż korzystnie wpływa na naszą pamięć, zapobiega starzeniu się mózgu chroniąc nas przed demencją oraz zanikami pamięci. Jest on wspaniałym przeciwutleniaczem oraz wspomaga usuwanie z organizmu niebezpiecznych substancji. Wspomaga on trawienie oraz usuwa wzdęcia. Zapobiega namnażaniu się bakterii. Zapobiega on stresowaniu się.

Brokuł

brokua1

Brokuł posiada dużo fosforu i potasu niezbędnego dla naszego organizmu. Nazywa się go niekiedy kapustą szparagową. Zapobiega on powstawaniu nowotworów oraz poprawia nasz wzrok. Jest on podstawowym elementem diety a także wpływa bardzo korzystnie na działanie naszego układu odpornościowego. Chroni on przed wrzodami żołądka oraz anemią. Pozwala on redukować poziom cukru we krwi co jest szczególnie ważne dla cukrzyków. Jest on bardzo dobrym przeciwutleniaczem. Częste spożywanie może ochronić cię przed rakiem prostaty, piersi, płuc a także jelita grubego. Należy do dobrze wygotować aby nadawał się do spożywania. Niszczy on wirusa helicobacter pylori który może zamieszkiwać nasz organizm. Ma on wspaniałe właściwości przeciwmiażdżycowe gdyż sprawia że nasze tętnice się poszerzają dzięki czemu są bardziej drożne a krew w naszym organizmie lepiej krąży. Zawiera także wysoką wartość błonnika. Oczyszcza nasz organizm z tzw. wolnych rodników więc spożywanie jego przynosi same zalety.

Rzodkiewka

rzodkiewkaRzodkiewka to świetny dodatek do kanapek gdyż nadaje lepszego smaku. Można ją jeść całą a nawet jej liście. Bardzo dobra dla osób będących na diecie ponieważ zawiera ona bardzo mało kacal. Jest ona lekiem na niestrawności. Można je uprawiać w doniczce domowej lub na balkonie. Jest ona lekiem na nadciśnienie a jej skład pozwala na dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Pomaga ona zwalczać choroby takie jak reumatyzm czy kamienie nerkowe. Ja dodaję ją pokrojoną do twarożku farmerskiego z pomidorem a jest to bardzo dobra kolacja na wieczór. Doskonale nadaje się ona do sałatek. Jest ona bogata w witaminy z grupy C lub B oraz witaminy K. W jej składzie można znaleźć fosfor, magnez, cynk, mangan oraz wapń. Wpływa ona korzystnie na nasze serce usprawniając je a także wzmacniająco na naszą cerę. Jest niezbędna w kuchni.

Pomidor

pomidory1Jest to warzywo pochodzące z zachodniej części Ameryki południowej. Są jego różne odmiany i smaki najczęściej spożywanym jest pomidor zwyczajny ale bardzo dobre są też pomidory malinowe ponieważ świetnie smakują. W Hiszpanii obchodzą nawet jego święto polegające rzucaniu się pomidorami oczywiście to tylko forma zabawy dlatego pomidory te są wcześniej zgniatane a święto to nosi nazwę Tomatina. Posiada on właściwości lecznicze a najlepiej doprawić go bazylią lub oregano. Aby pozbyć się niebezpiecznych substancji najlepiej poddać go obróbce cieplnej. Stosowany jak przeciwutleniacz, spowalnia proces starzenia się. Zapobiega on miażdżycy oraz zawałom serca. Usuwa wolne rodniki z naszego organizmu. Zapobiega on powstawaniu nowotworów a między innymi zmniejsza powstawanie raka prostaty. Obniża ciśnienie krwi jest bogaty w potas i wspomaga pracę serca. Dzięki zawartości witaminy C wspomaga naszą odporność. Jest idealnym dodatkiem do sałatek i posiada niewiele kcal więc może być dla nas świetną przekąską wciągu dnia. Ma właściwości wzmacniające nasze naczynia krwionośne oraz działa przeciwzmarszczkowo więc można go także stosować zewnętrznie na skórę gdyż zwalcza trądzik.

Ogórek

ogrek1

Ogórek ten ogórek zielony ma garniturek :) Pochodzi ze środkowej Azji. Warzywko stosowane dla osób będących na diecie gdyż jego liczba kcal jest znikoma. Są jego różne odmiany i przyrządzanie. Ogórki możemy nabyć surowe,kiszone lub konserwowe i każdy z nich jest bardzo dobry w smaku. Można spożywać jego w dużych ilościach i nie przytyć. Często stosowane w sałatkach i mizeriach. Posiada właściwości odkwaszające organizm. Pomagają w zwalczaniu obrzęku oraz różnego typu opuchnięć. Można go stosować zewnętrznie bezpośrednio na stłuczenie ponieważ posiada właściwości kojące. Odmładza on naszą skórę więc jest wykorzystywany w kosmetyce lecz lepiej jest go stosować bezpośrednio. Po męczącym dniu dobrze jest położyć sobie dwa plasterki ogórka na oczy gdyż wspomoże to ich regenerację. Kobiety stosują go do maseczek aby odmłodzić swoją skórę ponieważ działa to regenerująco.

Seler

seler1Seler korzeniowy zwyczajny, roślina dwuletnia pochodząca z Europy i Azji. Jego liście zawierają olejki eteryczne. Posiada pokłady witaminy A i C. Może być spożywany na surowo bądź gotowany. Posiada on właściwości moczopędne oraz lecznicze. Pomaga w dolegliwościach trawiennych i jest dobry dla zdrowia ludzkiego. Działa także oczyszczająco na nasz organizm. Działa odmładzająco więc może być traktowany jak afrodyzjak. Jego dłuższe spożywanie zapobiega powstawaniu reumatyzmu. Świetnie sprawdza się w formie pitnej np. w postaci koktajlu warzywnego. Zwalcza nadciśnienie tętnicze. Odtruwa on nasz organizm a także pomaga podczas trawienia tłuszczów usprawniając pracę nerek oraz naszego serca. Dobre warzywko które dodaje witamin, wspomaga procesy odchudzające naszego organizmu a także wspomaga metabolizm. To świetny dodatek do sałatek

Szpinak

szpinakŚwietne roślina której liście nadają się do spożywania ale nie tylko dodają one siły, pamiętacie słynną bajkę „Papaj” gdzie jeden z bohaterów spożywał szpinak i dostawał niespożyte pokłady mocy :) Posiada on pełno witaminek i produktów odżywczych. Jest on na wagę złota ze względu na swój skład spożywczy. Liście szpinaku chronią nasz układ przed miażdżycą oraz nowotworami. Posiadają dużo beta-karotenu a także mikroskładniki takie jak potas, żelaza, magnezu i żelazo. Przyspiesza metabolizm oraz reguluje pracę naszego serca . Chroni przed chorobami układu krążenia. Jego liście można dodawać do kanapek, jest to szybkie i dodaje smaku.

Mlecz / Mniszek lekarski

10571233_mleczdmuchawiec

Świetnie nadaje się jako pożywienie dla żółwi ale my także możemy spożywać liście mleczu gdyż posiadają one wiele przydatnych witaminek. Można z niego przyrządzić syrop, zupy, koktajle czy nalewki. Wspaniale sprawdza się podczas diety, ponieważ jest dodatkiem do surówek. Reguluję pracę przewodu pokarmowego, działa pomocnie na nasz żołądek oraz wątrobę oczyszczając ją. Można stosować jego do naparów, nalewek, koktajli a także do zupki obiadowej. Natomiast w liściach mniszka są flawonoidy, karotenoidy oraz potas, magnez, krzem oraz witaminy C i B.

Jest bardzo leczniczy usuwa alergię, trądzik wypryski skórne oraz infekcje. Polecam wygotować w garnku i spożywać :)

Rozmaryn

rozmaryn-lekarski-2

Rodzaj roślin z rodziny jasnotowatych. Różni botanicy podają różną liczbę gatunków:od jednego do dwunastu. Pochodzą z południowej Europy i obszaru śródziemnomorskiego. Rośliny te posiadają dużą zawartość olejków eterycznych dlatego dobrze jest je dodawać do wody podczas inhalacji. Można go stosować jako przyprawa. Jego wyciągi działają odmładzająco na naszą skórę więc jest zaliczany do afrodyzjaków. Bardzo dobry do płukania jamy ustnej zapobiega owrzodzeniom błon komórkowych. Działa odkażająco, lekko pobudzająco i poprawia naszą pamięć. Pomaga on w bólach mięśniowych oraz przyspiesza gojenie się ran więc można stosować jego bezpośrednio na ciało. Leczy kamienicę żółciową. Pomocny przy osłabieniach. Pobudza trawienie i apetyt. Polecam dodawać go do kąpieli. Kwiaty można dodawać do sałatek, można go także wykorzystywać jako ozdoba do potraw. Działa pobudzająco na układ krwionośny poprawiając przepływ krwi w organiźmie. Rozmaryn wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym, kosmetycznym, farmaceutycznym i perfumeryjnym. Jego naparem można płukać włosy ponieważ regeneruje cebulki włosów. Jego palony zapach odstrasza komary i różnego typu owady.

O mój rozmarynie rozwijaj się” :)

Cukinia / Kabaczek

kabaczek_cukiniaJest to odmiana dyni zwyczajnej. Odmianę pochodzi ona z Włoszech. Na południowym wschodzie Polski popularność zdobyła nazwa kabaczek. Ma wysoką wartość dietetyczną: zawiera duże ilości cukrów, witamin i beta-karotenu, ponadto owoce nie kumulują metali ciężkich. Posiada znikomą kaloryczność i najlepiej spożywać ją wygotowaną. Świetna podczas odchudzania więc można ją polecić Panią będącym na diecie. Posiada dużą zawartość wody co dodatkowo nawodni nasz organizm. Można ją stosować gdy występują problemy z nad kwasowościami i niestrawnością. Można ją dodawać do mieszanek koktajlowych więc nadaje się także do picia. Bardzo dobrze wspomaga odporność organizmu.

Len

lenRodzaj rośliny z rodziny linowatych. Pochodzący z Bliskiego Wschodu. Roślina niedużych rozmiarów. Jego nasienie inaczej zwane siemieniem lnianym z którego możemy uzyskać olejek lniany. Jest stosowany jako środek osłaniający w stanach zapalnych dróg oddechowych oraz przewodu pokarmowego. Działa leczniczo na nasz żołądek ponieważ oczyszcza nasze jelita w których mogą zalegać różnego typu substancje. Jego owoce można jeść po wygotowaniu. Wzmacnia on kości, poprawia widzenie pomagając w regenerowaniu spojówek. Może być stosowany w postaci okładu jako środek działający przeciwzapalnie przy ropniach lub wypryskach pomagając w leczeniu zapaleń skórnych. Jego wyciąg znajduje zastosowanie w kosmetyce przy produkcji szamponów przeciwłupieżowych a także zabezpieczający przed utratą włosów ale nie tylko jest dodawany do mydeł, maseczek i kremów. Powoduje on że nasza skóra czuje się zdrowiej i jest zmiękczona zapewniając jej odpowiednie nawilżenie. Jest on polecany dla osób w starszym wieku ponieważ pomaga przy różnego typu niestrawnościach. Można nabyć go w postaci oleju lnianego który jest dobrym dodatkiem do każdej surówki ponieważ posiada duże pokłady witamin i kwasów tłuszczowych omega 3. Poprawia on naszą urodę. Można nim leczyć owrzodzenia jelit ponieważ niwelują stany zapalne. Zmniejsza on zawartość cholesterolu który usprawnia pracę naszego serca. Można go dodawać podczas pieczenia chleba, do ciastek i ciast czy jako posypkę do bananów.

Słonecznik

sonecznik

Roślina z rodziny astrowatych. Pestki słonecznika zawierają wiele właściwości odżywczych a także duże pokłady witaminy E. Zawiera on wyśmienite właściwości powodując zmniejszanie ilości cholesterolu we krwi a także usprawnia pracę naszego serca oraz zapobiega powstawaniu nowotworów. Jego częste spożywanie powoduje wzrost potencji oraz wzmaga prawidłowe funkcjonowanie naszych narządów rozrodczych. Polecany jest szczególnie kobietom będącym w ciąży a także odchudzającym się. Roślina ta nosi miano rośliny młodości ponieważ zawarte w niej składniki odżywcze zmniejszają powstawanie zmarszczek oraz odmładzają naszą skórę zabezpieczając ją przed procesami starzenia się. Jest zaliczany do przeciwutleniaczy ze względu na to że potrafi usunąć z naszego organizmu wolne rodniki. Częste spożywanie ziaren słonecznika powoduje zmniejszenie poziomu cukru we krwi dlatego jego spożywanie jest zalecane dla cukrzyków.

Pestki Dyni

pestki_dyniPestki dyni to niesamowity specyfik ponieważ mają właściwości odrobaczające nasz organizm ze wszelkiego typu pasożytów takich jak owsiki, tasiemiec, larwy oraz wiele innych o których nawet nie mamy pojęcia. Można je podawać ludziom, małym dzieciom ale nie tylko bo najczęściej problemy z robakami mają zwierzątka więc śmiało można poczęstować naszego czworonożnego pupila zamiast podawać jemu tabletki odrobaczające. Usprawniają one prace naszych jelit zwiększając ich drożność. Mogą być stosowane jako przekąska pomiędzy daniami zamiast śmieciowego jedzenia. Poprawiają one funkcjonowanie narządów płciowych zwiększając libido zarówno u kobiet jak i mężczyzn dlatego szczególnie są polecane przy antykoncepcji. Bardzo dobre dla Panów ponieważ poprawiają potencję organizmu i zapobiegają sklejaniu się plemników. Działają pozytywnie na tarczycę ponieważ pomagają organizmowi utrzymać ją na odpowiednim poziomie co zmniejsza ryzyko powstawania chorób. Osobiście uważam że jest to niezbędny dodatek do kuchni lecz świetnie sprawdza się także podczas podróży bo możemy mieć go zawsze pod ręką a nawet poczęstować znajomych.

Mieszanka płatków owsiane/jaglane/jęczmienne/kukurydziane

Płatki zawierają duże pokłady błonnika który reguluje pracę naszych jelit działając oczyszczająco. Spożywając je nasz metabolizm wzrasta więc są niezbędne we wszystkich dietach. Witaminy i wartości odżywcze wspomagają nasz układ immunologiczny. Zawierają wiele niezbędnych pierwiastków chemicznych które korzystnie wpływają na prawidłową pracę organizmu. Należy pamiętać aby zakupować jak najmniej przetworzone produkty zamiast błyskawicznych lepiej jest zakupić górskie.

Zrób własne musli

 Wspaniałym pomysłem jest stworzenie własnego musli czyli własnej kompozycji płatków. Powyższe rodzaje płatków można ze sobą mieszać ale aby nadać im jeszcze lepszego smaku należy urozmaicić je dodatkami takimi jak rodzynki,orzechy, sezam czy chociażby wymienione wyżej pestki dyni lub słonecznik. Wszystko wedle gustu oczywiście ale są to świetne mieszanki które idealnie nadają się na poranne śniadanie ponieważ taki posiłek uzupełnia nasz organizm we większość minerałów na cały dzień. Dzięki temu czujemy się silniejsi a to dlatego że zawierają one w sobie dużo dobrych węglowodanów.

patki

Papka śniadaniowa z własnej kompozycji z owocami i posypką

Papkę robimy z własnej mieszanki musli dodając do niej jogurt naturalny bądź mleko. Aby ją jeszcze bardziej urozmaicić możemy dodawać także owoce takie jak pokrojone kawałki bananów,borówki,maliny i kiwi co stanowi świetne połączenie a także pobudza nasze kubki smakowe, oczywiście wszystko w małych proporcjach. Musli wraz z dodatkami wrzucamy do miski a następnie zalewamy wodą i przykrywamy talerzem tak aby napęczniało wówczas nasza papka przybiera całkowicie lepszego smaku. Odczekujemy ok 15 minut a następnie możemy ją przecedzić po czym dodajemy do niej jogurt naturalny lub zalewamy mlekiem. Ja ją jeszcze dodatkowo posypuję cynamonem dzięki czemu smakuje jeszcze lepiej. Każdemu z was polecam takie połączenie ;)

patki1

Jajecznica na śniadanko

jajecznicaKażdy lubi dobre śniadanko ja osobiście polecam jajecznicę na pierwsze lub drugie danie. Ze względu na to że zawiera dużo właściwości odżywczych. Polecam ją przyrządzić na maśle zwykłym lub kokosowym dzięki czemu będzie zdrowsza. Możemy użyć także oleju kokosowego ale lepsze jest masełko. Na rozgrzane masło dodać pokrojoną cebulę i ewentualnie można dodać jeden ząbek czosnku. Poczekać aż się trochę podsmaży wedle uznania a następnie dodać jajka. Jajka wbić na patelnię i lekko mieszać dzięki czemu nada to lepszy wygląd. Podczas smażenia należy przyprawiać bazylią i oregano. Ja preferuję na jajecznicę lekką czyli nie może być zbyt sucha powinna być płynna. A po usmażeniu polecam dodać trochę soli himalajskiej i czarnego pieprzu. Jeśli ktoś lubi pikantniejszą to może ją przyprawić sosem z papryczek Chilli lub zamiast tego można także podczas smażenia dodać pokrojoną papryczkę. Warto ją jeść z dodatkiem chleba razowego bądź bułki posmarowanej masłem roślinnym a na to kładziemy pokrojonego posolonego pomidora nadaje to lepszego smaku.

Masło kokosowe

Bardzo dobrze poprawia ono naszą cerę dlatego olejek kokosowy możemy stosować nawet zewnętrznie na nasze ciało. Ja polecam kupić masło kokosowe i olejek. Produkty te zawierają dużo zdrowych tłuszczy wspomagających odchudzanie organizmu oraz nawilżają ściany żołądka dzięki czemu lepiej trawimy. Działa antygrzybicznie a dodanie go do potrawy sprawia że czujemy się syci.

maso_kokosowe

Masło orzechowe

maso_orzechowe

 Posiada podobne zalety co masło kokosowe z tym że dla mnie jest smaczniejszy. Jedzenie go codziennie sprawia że stajemy się chudsi i zdrowi. Ja smaruję nim kruchy wypieczony chlebek lecz nie można przesadzać dwa kawałki wystarczą. Osobiście podczas zakupu polecam wybrać takie które zawiera duże kawałki orzechów. Można też spróbować zrobić samemu.

Kasza jęczmienna/jaglana

kasza_jczmiennajaglana

Do do domowego obiadku najlepiej jest zastosować kaszę obojętniej jaka to będzie ponieważ każda z nich posiada dużo składników odżywczych oraz uzupełnia zapotrzebowanie naszego organizmu jedynym warunkiem jest to aby spęczniała czyli wkładamy ją do garnka i gotujemy z wodą tak aby wypiła jej jak najwięcej ale nie można przesadzić z czasem gotowania. Świetnie sprawdza się podczas diety ponieważ można ją jeść i się za dużo nie przytyje gdyż ma mało kcal a po zjedzeniu jej czujemy sytość. Jaglana lepiej smakuje ale jęczmienna jest zdrowsza. Częste spożywanie sprawia że jesteśmy zdrowsi a nasz układ odpornościowy sprawniejszy. Dzięki temu jesteśmy mniej narażeni na infekcje i przeziębienia. Poprawia ona pracę naczyń krwionośnych i ma właściwości oczyszczające. Do usprawnienia krążenia krwi w organizmie można posypać ją cynamonem dzięki czemu pobudzimy procesy odchudzające jeszcze bardziej.

Ryż brązowy/paraboliczny

ryJeden z najlepszych ziaren roślinnych i dodatek do obiadu ponieważ posiada cenny błonnik który usprawnia pracę naszych jelit a co za tym idzie poszerza naczynia krwionośne dzięki czemu nasze serce poprawnie funkcjonuje zapobiegając zawałom, przyspiesza krzepliwość krwi. Jest jednym z ziaren które posiada najwięcej cennych minerałów dlatego jest na wagę złota. Dłużej gotuje się od kaszy ale jest smaczny. Możemy dodawać go nie tylko do obiadu ale także zrobić z niego ciastka ryżowe. Jest jednym z niezbędnych produktów w naszej kuchni ale bez dodatków nie smakuje tak dobrze jak np. z marchewką i groszkiem.

Mieszanki ziaren

Osobiście polecam każdemu z was podczas gotowania wymieszać kaszę i ryż. Przykładowo ryż brązowy z parabolicznym i dodać do tego kaszy jaglanej taka mieszanka na pewno bardziej pobudzi nasze kubki smakowe niż pojedyncze wygotowane nasiona ;) Pamiętajmy jednak aby nasza potrawa nie była sucha więc makaron należy polać olejem wzbogaconym w kwasy tłuszczowe omega 3, najlepiej jak będzie to olej z pierwszego tłoczenia np. lniany lub z pestek winogron.

Makarony

makaronyNajlepiej jest stosować makarony z pełnych ziaren czyli pełnoziarniste. Ja osobiście polecam makaron brązowy ponieważ jest najmniej przetworzony i jest bogactwem zdrowych węglowodanów. Inne typy makaronów też są dobre lecz nie mają w sobie aż tylu mikroelementów i tylu dobrych właściwości zdrowotnych. Aby był smaczniejszy należy go po przyrządzeniu (wygotowaniu) posypać np. koperkiem lub szczypiorkiem to doda wspaniałej konsystencji naszemu posiłkowi. Posiadają błonnik więc mają właściwości lecznicze. Ja polecam wam także spróbować pomieszać ze sobą rodzaje makaronów aby ubogacić smaki . Przykładowo makaron jasny z brązowym oraz można pomieszać makaron spaghetti z makaronem świderki ale to tylko 2 rodzaje makaronów. Taka mieszanka świetnie sprawdzi się w naszej kuchni nie tylko pod względem smakowym ale także pod wizualnym. Jednak najlepszy makaron mają we Włoszech.

Ryby

Osobiście bardziej preferuję ryby niż produkty mięsne ponieważ są zdrowsze a także posiadają więcej witamin i minerałów a także duże pokłady kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6 co jest ich wielką zaletą. Wpływają one korzystnie na naszą pamięć zapobiegając demencji. Pomagają one zwalczyć stany depresyjne. Obniżają zawartość trójglicerydów we krwi. Dzięki nim nasze serce jest zdrowe i funkcjonuje poprawnie. Ja dla dodania im lepszego smaku polecam przed spożyciem skropić je cytryną ponieważ dzięki temu będą one smaczniejsze ale można je także posypać koperkiem lub bazylią co doda im więcej witamin do naszego posiłku. Można je spryskać także sokiem z mandarynek lub grejfruta co nada im lepszego smaku. A żeby spalić tłuszcze powinniśmy je spożywać wiem że to śmiesznie brzmi lecz tak jest dlatego że są to klasyki wśród produktów odchudzających polecamy szczególnie dla osób które chcą spalić trochę tkanki tłuszczowej ponieważ zawierają dużą zawartość białka. Posiadają pokłady witamin A,D,E,K czyli rozpuszczalnych w tłuszczach zwierzęcych. Szczególnie poleca się je osobom chorym na różnego typu schorzenia gdyż poprawiają one nasz wzrok a także zwiększają wydolność. Poprawiają pracę układu krwionośnego człowieka.

Niestety teraz często dodają antybiotyki do ryb i sporo środków chemicznych oraz pestycydów. Dodają rybą granulat po którym rosną dwa razy szybciej

Poniżej umieszczam najpopularniejsze rodzaje.

Ryby polecam gotowane oraz grillowane gdyż smażone ewentualnie możemy podsmażyć na oleju z pestek z winogron dobrze sprawdzają się na diecie. Jednak aby ryby były w pełni wartościowe należy po ich ugotowaniu dodać oleju co spowoduje że będą bardziej oleiste a dzięki temu spowoduje to uwolnienie znajdujących się w nim witamin. Polecam dodawać je do sałatek

Panga jest to ryba która pochodzi z Wietnamu z zabrudzonych wód więc ja kupuję ją rzadko dlatego jest też ona tańsza w stosunku do innych ryb sklepowych. Ale jej smak nie jest najlepszy ale to już kwestia gustu. Często jest bez smaku dlatego nie należy do smacznych ryb.

Łosoś

Ryba z rodziny łososiowatych. Występuje w wodach słodkowodnych ma bardzo wysoką zawartość zdrowych tłuszczów. Najlepsze są łososie występujące na terenach Pacyfiku i Atlantyku. Na naszym rynku występuje jednak łosoś Norweski.

oso

 Pstrągpieczony_pstrag_z_maslem_chili_01

Żyje w akwentach wodnych znajdujących się nad terenami górzystymi. Jego mięso jest chude i smaczne w smaku.

Karppstrg

Żyje w stawach i wodach wolno płynących. Natomiast większość tych ryb pochodzi z hodowli. Najbardziej docenianym jest karp królewski. Ma niewiele łusek a jego mięso ma różowy kolor. Ale najlepiej spróbować.

Tuńczyk

tunczykzgrilla

 Duża zawartość zdrowych kwasów tłuszczowych oraz minerałów. Najbardziej cenionym jest tuńczyk biały. Polecany dla kobiet w ciąży i dzieci. Bardzo dobrze wpływa na pracę naszych mięśni oraz układu odpornościowego

Miruna

mirunaRyba ta jest popularna ze względu na bardzo dobre w smaku mięso. Jest niskokaloryczna jak większość ryb

Mintaj

 mintaj

 
Mintaj to ryba chuda, zawiera małe pokłady tłuszczu. Zawiera dużo fosforu oraz natomiast ma dużo mniej potasu niż pstrąg.

Produkty mięsne

Każde z dań mięsnych jest świetne w smaku i zawiera dużo właściwości odżywczych. Szczególnie dobrymi właściwościami jest to że poprawiają one ukrwienie naszego organizmu oraz poprawiają wzrost czerwonych płytek krwi w naszym organizmie. Dużą ich zaletą jest to że posiadają duże zawartości białka dzięki czemu poleca się je dla osób uprawiających sport oraz będących na diecie. Są wspaniałym dodatkiem do sałatek, makaronów czy ziemniaczków. Mięso jest niezbędnym składnikiem w posiłku obiadowym i nie tylko ponieważ powinno znajdować się w każdym posiłku.

Ja najbardziej polecam gotowane lub grillowane. Podczas grillowania mięso możemy lekko polać piwkiem aby nadać jemu lepszy smak. Suche mięso źle smakuje więc warto je wcześniej przyprawić odpowiednimi przyprawami które nadadzą lepszy smak naszej potrawie. Możemy je również pokropić sokiem z mandarynki podczas grillowania.

Grillując pamiętajmy aby zakupić węgiel drzewny ponieważ pozostaje on na cząstkach mięsa a jak wiemy węgiel działa leczniczo na nasz organizmu.

wątróbka drobiowa/cielęca/wieprzowa/indycza

Produkty zwiększające termogenezę naszego organizmu/przyprawy.

Są to produkty które powinniśmy stosować podczas przeziębienia oraz grypy ponieważ pomagają nam ponieść temperaturę naszego organizmu i zwalczyć wirusa

Gorczyca

Gorczyca jest różnego rodzaju ja osobiście polecam żółtą. Ma ona dobre właściwości lecznicze ponieważ pomaga także walczyć z reumatyzmem i nie tylko. Pomaga także leczyć zatoki i przeczyszcza górne drogi oddechowe. Działa korzystnie na skórę a także uzupełnia niedobory minerałów pomagając utrzymać nasze kości w dobrej kondycji. Pomaga ona w odgrzybieniu organizmu oraz pozbyciu się z niego toksyn.gorczyca1Ostre papryczki Chili

Jest ona wyjątkowo ostra w smaku. Występująca w niej substancja kapsaicyna odpowiada za zwiększenie temperatury organizmu co powoduje wzrost metabolizmu. Przyczynia się to do szybszego spalania tłuszczu. Polecam zarówno czerwone papryczki jak i zielone Możemy także kupić sos z papryczek Chili i pokrapiać nią dania. Można je spożywać po kilka w ciągu dnia.

 papryczki2

Kardamon

Jest to przyprawa należąca do jednej z najdroższych. Działa korzystnie na procesy trawienne naszego żołądka eliminując dolegliwości z nim związane. Działa przeciw nowotworowo a także poprawia nasz oddech. Eliminuje wirusy i infekcje z naszego organizmu a także poprawia ciśnienie krwi. Stosowany do leczenia grzybicy organizmu ale to tylko część jego zalet.

kardamon

Cynamon

Przyprawa pozyskiwana z kory cynamonowca. Występuje w formie tartego proszku. Pobudza temperaturę naszego ciała dzięki czemu wzrasta metabolizm. Dobry dla osób będących na diecie i sportowców. Ja posypuję nim banana i nie tylko. Świetnie smakuje dodany do kawy. Wspomaga trawienie i bardzo pomocny podczas przeziębienia.

cynamon1Kurkuma

Jest to tania przyprawa wykorzystywana w postaci zmielonej. Stosuje się ją do przyprawiania różnego typu mięs. Posiada właściwości lecznicze ponieważ powoduje szybsze gojenie się ran i redukuje cholesterol. Działa przeciwrakowo i spożywając ją jesteśmy mniej narażeni na wystąpienie tej choroby. Poprawia naszą cerę.

kurkuma

Curry

Działa korzystnie na nasze serce zapobiegając zawałom serca. Pomaga w procesach trawiennych naszego organizmu. Posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Stosując ją często jesteśmy zdrowsi. Posiada zbliżone właściwości do Kurkumy. Ja dodaję ją do mięs obsypując je tą potrawą.

curry

Pieprz Cayenne

Zawiera te same właściwości co papryczki Chili tylko inaczej smakuje ale jest także ostrą potrawą.

pieprz_cyanne

Dodatki słodzące dla osób będących na dieciestewiasklepcena

Ja osobiście polecam zamiast cukru stosować stewie lub słodzik lecz słodzik jedynie pochodzenia roślinnego więc stewia będzie najlepszym rozwiązaniem. Można ją dodawać do wszystkiego herbatek,potraw, ciast oraz innych wypieków ;)

 

stevia_bajeczny_ogrd

4.48 Orzechy

Wszystkie typy orzechów są smaczne, ja polecam nie solone bo tych można więcej zjeść. Są one bogactwem minerałów i witamin. Usprawniają pracę naszego mózgu i poprawiają naszą pamięć zapobiegając demencji. Są źródłem zdrowych tłuszczy więc polecane są osobom na diecie. Posiadają dużo kalorii więc należy je jeść z umiarem. Poprawiają one pracę naszego serca. Posiadają dużo białka i działają wzmacniająco na naszą cerę. Dzięki ich pożywaniu poprawia się wzrok. Poniżej przedstawiam tylko kilka spożywanych przeze mnie rodzajów.

Brazylijskie

orzechybrazylijskie

Makadamia

makadamia

Nerkowce

 nerkowce

 

Pistacje

pistacje_swiat

Migdały

migdaly

orzechy laskowe

orzech_laskowy_owoc_krzewu_leszczyny_771536

4.49 Oleje

Oleje świetnie nadają się do smażenia a także jako składnik surówek na zimno. Posiadają bogactwo witamin i minerałów a także kwasy tłuszczowe omega 3 i 6. Działają bardzo korzystnie na nasze zdrowie. Należy pamiętać że stanowią źródło zdrowych tłuszczy czyli prostych bardzo korzystnych dla naszego układu trawiennego. Poniżej podaję kilka z nich:

 

Olej z pestek winogron

olejzpestekwinogronwkuchniiwsaloniepieknosci293362_w1000

Olej orzechowy

olej_orzechowy

Olej lniany

olej_lniany

Olej z pestek dyni

 olej_pestek_dynii

Olej kokosowy

olejkokosowyrafinowany

4.50 Wina

winnica_piwnica1

 Każdy z was podejrzewam że posiada piwnicę a jest to świetne miejsce do przechowywania różnego typu produktów dla mnie to tak zwana spiżarnia. Najlepiej gdy jest niska temperatura wówczas odczuwamy chłód ponieważ nada to właściwości konserwujących naszym produktom. Można w niej przechowywać przetwory,owoce a także wina. Aby wino było lepsze musi poleżeć trochę czasu podobno im starsze tym lepsze ale trzeba je ustawić w odpowiedniej pozycji czyli pod kątem 45 stopni, wtedy leżakuje a jego smak staje się lepszy. Polecam mała lampkę wina do kolacji która sprawi że nasze poczucie humoru wzrośnie a nasz sen będzie lepszy. Wino poprawia procesy trawienne naszego organizmu ale nie powinniśmy przesadzać z jego ilością.


czerwonewinoazdrowie

4.51 Koktajle i szejki warzywne/owocowe/lodowe

Jak wiemy każdy z nas lubi pić a warzywa i owoce możemy także dostarczać w postaci płynnej do naszego organizmu. Dzięki temu nasz organizm dostanie bombę witaminową na cały dzień a my będziemy pełni energii. Ta forma jest bardzo dobra ponieważ super smakuje i orzeźwia.

owoce

Koktajl warzywny

Każdemu z was polecam koktajl warzywny czyli mieszankę warzywną własnego doboru lub poleconą. Ja osobiście robię taką że wszystkie warzywa blenduję w blenderze dodatkowo dodaję maślankę, kefir lub mleko. Można dodać także jogurt naturalny lub mleko to już kwestia gustu. Różnego typu koktajle i przepisy znajdziecie w internecie. Przed wrzuceniem do blendera należy dokładnie pokroić aby blender mógł rozbić duże cząsteczki warzyw.

koktajl_warzywny

Koktajl owocowy

Kupujemy nasze ulubione owoce ja polecam grejfruty lub pomarańcze do tego dodajemy 2 obrane i pokrojone kiwi które wrzucamy do miski blendera dolewamy mleka,maślanki lub jogurtu to już zależy od gustu i miksujemy blenderem. Mamy bombę energii na cały dzień przez co nasz organizm jest zaopatrzony i czujemy się rześko.

koktajl1

Szejk lodowy

shakeskładniki: lody, mleko,płatki migdałowe, wiórki kokosowe,syrop malinowy,bita śmietana

Do miski blendera wlewamy mleko po czym dodajemy lody zakupione w sklepie chyba że umiemy robić je sami to i takie można sprawdzić. Następnie dosypujemy wiórki kokosowe i płatki migdałowe. Wszystko lekko polewamy syropem malinowym no chyba że jest on już w lodach. Wrzucamy wszystko do blendera a następnie miksujemy na najwyższych obrotach po czym nalewamy do naczynia. Gdy mamy gotowego szejka dodajemy do niego bitą śmietanę. Co prawda jest to kaloryczne ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na rozkosz. Lody zwiększają przemianę materii więc są polecane na diecie ale nie za często.

Pokój i miłość w każdym domu, nie rób krzywdy i nie daj krzywdzić się nikomu” Ras Luta

Źródła:

https://zielonyzagonek.pl/jak-postawic-banki-lekarskie/

https://www.youtube.com/watch?v=FGLAjbdyA0s

https://www.pinterest.com/akupunkturaenji/bańki-ogniowe-tradycyjna-medycyna-mongolska-natura/

http://zwyczajnienic.blogspot.com/2012_07_01_archive.html

http://www.halcamp.pl/pokaz_produkt/Gruszki%20z%20miękkim%20końcem.html

http://kajtusikowo.blogspot.com/2015_02_26_archive.html

http://leszek-blog.blogspot.com/2013_02_03_archive.html

http://stopnadwadze.pl/porady/owoce-i-warzywa/cebula/

http://zdjecia.nurka.pl/url/www.tapeta-zaslona-okno-wiosna-widok-aki-pola.na-pulpit.com-zdjecia-zaslona-okno-wiosna-widok-aki-pola.jpeg.html

http://dentonet.pl/domowe-plukanki-z-ziol-pomoga-zadbac-o-higiene-jamy-ustnej/

http://www.aniamaluje.com/2014/04/jesc-pokrzywy.html (zapytać o rysunki do książki)

https://pl.wikipedia.org/wiki/Rumianek_pospolity

http://www.olabloga.pl/rozmaryn-lekarski-swiezy-powiew-morza

https://kuchnialidla.pl/blog/Cebula-technika-krojenia-bez-lzawienia

http://medico.seomex.pl/huba-brzozowa/

http://najlepszeporady.blog.pl/tag/marchewka-zalety-jedzenia/

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/brokuly-wlasciwosci--iwartosci-odzywcze-dlaczego-warto-jesc-brokuly_39020.html

http://tipy.interia.pl/artykul_21972,jakie-wlasciwosci-ma-kalafior,6.html

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/dlaczego-warto-jesc-pomidory-wlasciwosci-lecznicze-pomidorow_41894.html

http://bonavita.pl/ogorki-wlasciwosci-witaminy-zastosowanie-i-ciekawostki\

http://www.pijawki.org

http://zrobcosdlasiebie.blogspot.com/2014/02/fitnessowe-ciekawostki.html

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/seler-dostarcza-witamin-ulatwia-odchudzanie-przyspiesza-metabolizm_33956.html

http://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/cukinia-smazona/

http://rebelianci.org/476013

http://herbatazielona.pl/category/na-zmeczenie/

 

Komentarze (1)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Panna Migotka] *.dynamic.chello.pl

    Nie rozumiem po co ktos zadaje sobie trud pisania,a nie wlozy nawet minimum wysilku zeby sprawdzic co pisze.Wstyd,dużo bledow i bzdur po co wprowadzac ludzi w blad?Jaki jest sens tego?Rozsadku zycze.

© wiedzanalepszezycie
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci